Newsletter

Înscrieți-vă la newsletterul primăriei și veți fi la curent cu ultimele informații.

ok

Cultură

Sighetul Marmaţiei este cunoscut în judeţ şi ca centru cultural, în special din perioada interbelică, atunci când oraşul avea statutul de reşedinţă a Maramureşului. În 1861, în Sighet, a luat fiinţă prima Asociaţie Culturală românească din Transilvania (Asociaţia pentru Cultura Poporului Român din Maramureş). Un an mai târziu se deschide „Preparandia", prima şcoală românească de învăţători. Această şcoală, a pregătit în primii ani 120 de învăţători şi funcţionari. Dovezi ale vremurilor, se găsesc la Muzeul Maramureşean, dar şi în Muzeul în aer liber al satului maramureşean. Oraşul a fost gazda primei instituţii de învăţământ superior din judeţ. Astfel, din 1838 până în 1920, a funcţionat Academia de Drept.


În ceea ce priveşte învăţământul, în prezent, Sighetul creşte şi ca centru universitar, fiind gazda unor extensii ale unor facultăţi din ţară. De asemenea în municipiu funcţionează:

 

  1. Casa de Cultură;
  2. Şcoala de muzică;
  3. Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu";
  4. Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici". Biblioteca municipală este instituţia culturală cu cea mai lungă perioadă de funcţionare neîntreruptă din oraş;
  5. Muzeul Maramureşului cu secţii de ştiinţele naturii, istorie şi etnografie;
  6. Ansamblul folcloric „Mara" ce împlineşte 40 de ani de existenţă.

 

Un eveniment cultural important ce a devenit deja tradiţional este „Festivalul Internaţional de Poezie". Diverse personalităţi au vizitat de-a lungul timpului Sighetul cu prilejul acestui festival şi nu numai: Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ion Iuga, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Casian Maria Spiridon, Nicolae Saba, Cristian Livescu, Ioan Liviu Stoiciu, Aurel Dumitraşcu, Aurel Ioan Brumaru, Mircea Petean, Petre God etc.


Din punct de vedere informaţional, sighetenii s-au bucurat din vechi timpuri de peste 90 de ziare şi publicaţii locale. Amintim dintre acestea: „Sfatul", „Munca", „Gazeta oficială", „Maramurăşul", „Dumineca", „Lumina Poporului", „Viaţa liberă", iar după revoluţie: „Jurnalul de Sighet", „Radical", „Binevestitorul", „Afaceri Sighetene" etc. În prezent, lipsa presei scrise din oraş este substituită de înfiinţarea a diverse posturi radio locale.

Înapoi


PLATFORMA ONLINE CU CETATENII
SIPOCA 35
Audit energetic Spital Municipal
weather
° C
Sighetu Marmației
21:13
2 March 2021

Curs valutar
12.07.2017

Monedă
curs
evolutie
EUR EUR
4.5680
-0.0004
USD USD
4.0093
-0.0014
GBP GBP
5.1744
0.0129
HUF HUF
1.4823
-0.0010
UAH UAH
0.1537
-0.0001

Statistici

Vizite totale: 1738

Vizite zi: 14